Web Content Anzeige

Orlik krzykliwy

Podniebny akrobata

 

Systematyka:

Rząd:  szponiaste

Rodzina:   jastrzębiowate

Gatunek:  orlik krzykliwy

 

     Orlik krzykliwy jest ptakiem nieco mniejszym od orła przedniego, ale w porównaniu do myszołowa i błotniaka jest całkiem pokaźny.  Samice są nieco mniejsze od samców, poza tym niczym się od nich nie różnią. Długość jego ciała to ok. 65 cm, zaś rozpiętość skrzydeł – 160 cm. Charakterystyczną cechą w sylwetce lecącego orlika jest wyginanie części dłoniowej skrzydła ku dołowi.

    Rozmieszczenie tego gatunku na terenie naszego kraju jest nierównomierne i skupia się przede wszystkim w północno-wschodniej i południowo-wschodniej Polsce. Orlik krzykliwy zamieszkuje wielopiętrowe lasy, głównie mieszane i liściaste w wieku powyżej 70 lat.

     Orlik krzykliwy jest monogamicznym gatunkiem wędrownym. Jego zimowiska znajdują się głównie  w południowej Afryce. Źródłem pokarmu są małe ssaki – drobne gryzonie, ale także płazy, małe ptaki.

     Jest to ptak lęgowy, objęty ścisłą ochroną gatunkową, umieszczony w Polskiej czerwonej księdze zwierząt.                   

      W kwidzyńskich lasach zarejestrowano 22 gniazda tego ptaka, z czego 9 jest zasiedlonych. Ochrona strefowa gatunku obejmuje powierzchnię ok. 380 ha, z czego 85 ha to strefa ścisła, zaś  295 ha strefa okresowa.

 

Strefa ochrony

Termin ochrony okresowej

ścisłej

okresowej

obszar w promieniu do 100 m od gniazda

obszar w promieniu do 500 m od gniazda

01.03–31.08

 

 

 

 

 

Więcej tutaj:

http://www.koo.org.pl/orlik-krzykliwy

http://www.orlikkrzykliwy.pl/

 

 

Oglądaj:

Orlik krzykliwy na żywo !

Metody polowania orlika krzykliwego

 

Odgłosy:

Odgłos orlika krzykliwego

 

Tekst: Edyta Zamyślewska