Widok zawartości stron Widok zawartości stron

Kania ruda (Milvus milvus) i Kania czarna (Milvus migrans)

Kania ruda i jej bliski krewniak - Kania czarna.

Systematyka:

 

Rząd: szponiaste

Rodzina: jastrzębiowate 

Gatunek: kania ruda, kania czarna

Kania ruda jest średniej wielkości drapieżnikiem, o długości ciała ok. 160 cm i rozpiętości skrzydeł ok. 70 cm. Jest zauważalnie większa od myszołowa, dzięki dłuższym skrzydłom oraz długiemu, wyraźnie wciętemu ogonowi. Upierzenie ciała kani jest rude, z rdzawym odcieniem.      

Bliskim krewniakiem kani rudej jest kania czarna. Jest ona nieco mniejsza od kani rudej. Upierzenie ptaka jest ciemnobrunatne, do tego stopnia, iż dla wielu obserwujących z daleka, sprawia wrażenie czarnego. Wcięcie ogona jest płytsze niż u kani rudej. Cechą wspólną kań jest żółty dziób oraz  żółte nogi.                                                                                                                                                                                                                                                                         W Europie są uznane za gatunki bardzo nieliczne. W Polsce występują na całym niżowym obszarze kraju. Szacuje się, że w naszym kraju występuje po 1 000 – 1 500 par lęgowych jednego jak i drugiego gatunku ptaka. Kania ruda i czarna zajmują obszary urozmaiconego krajobrazu z terenami leśnymi w sąsiedztwie łąk, pól uprawnych i zbiorników wodnych. Dietę obu ptaków stanowią drobne ssaki, ryby, ptaki oraz bezkręgowce. Kanie to gatunki wędrowne. Ich zimowiska znajdują się na południu Europy ale także w Azji. Są objęte ścisłą ochroną gatunkową, umieszczone w Polskiej czerwonej księdze zwierząt.

W kwidzyńskich lasach zarejestrowano 1 zasiedlone gniazdo kani rudej. Ochrona strefowa gatunków obejmuje powierzchnię ok. 26 ha, z czego 5 ha to strefa ścisła, zaś  21 ha strefa okresowa.

 

Strefa ochrony

Termin ochrony okresowej

ścisłej

okresowej

obszar w promieniu do 100 m od gniazda

obszar w promieniu do 500 m
od gniazda

01.03–31.08

 

 

 

Więcej tutaj:

www.koo.org.pl/kania-ruda

www.ptakipolski.pl/kania-czarna/

 

Oglądaj:

Kania ruda w locie

Kania ruda i Myszołów zwyczajny

Kania czarna w locie

Kania czarna podczas żerowania

 

Odgłosy:

Odgłos kani rudej

Odgłos kani czarnej

 

Tekst: Edyta Zamyślewska